Pro-ana

pro-ana "Quod me nutrit, me destruit"

Ogłoszenie

Pro-ana wciąga. Proszę o logowanie się osób, które mają zamiar wspierać, a nie pouczać.

#1 2010-01-23 22:39:57

 angela

Administrator

18577252
Zarejestrowany: 2010-01-23
Posty: 61
Punktów :   
WWW

przepisy do 60kalorii

Pasta z mięsa gotowanego (55 kcal)
Składniki na 4 porcje:
• 200 g cielęciny bez kości
• 50 g włoszczyzny bez kapusty
• vegeta

Mięso ugotować z włoszczyzną z dodatkiem vegety, odcedzić, ostudzić, zemleć lub zmiksować ( łącznie z włoszczyzną ). Doprawić do smaku vegetą. Jedna porcja ( 63 g ) zawiera 55 kcal.




Rosół z groszkiem
Składniki na 4 porcje:
2 kostki bulionowe
• 100 g cebuli
• 500 g włoszczyzny bez kapusty ( 2 pęczki )
• 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
• 100 g groszku zielonego
• 1 łodyga natki selera

Cebulę pokroić w cząstki, 1 pęczek włoszczyzny pokroić w drobną kostkę, wszystko włożyć do garnka, razem z ziarnami pieprzu, zalać wodą, dodać kostki bulionowe. Gotować aż warzywa będą miękkie. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Drugi pęczek włoszczyzny oczyścić, umyć i pokroić w paseczki. Włożyć do rosołu razem z groszkiem i gotować 5 minut. Przed podaniem posypać posiekaną natką selera. Jedna porcja ( 200 ml ) zawiera 54 kcal




Surówka z rzodkwi (55 kcal)
• 15 dag czarnej rzodkwi
• 2 marchewki
• jabłko
• pół szklanki jogurtu naturalnego
• 2 łyżki serka homogenizowanego
• sok z połowy cytryny
• natka pietruszki
• sól

Rzodkiwe, marchew i jabłko obrać, zetrzeć na tarce lub w malakserze. Rozdrobnione produkty zakwasić sokiem cytrynowym, posolić, wymieszać ze śmietaną i serkiem. Posypać posiekaną natką. Surówkę można też przyrządzić z olejem lub majonezem.




Cukinia a la bigos (55 kcal)

• duża cukinia
• 50 dag pieczarek lub 10 dag suszonych grzybów
• 25 dag mięsa cielęcego, chudej wołowiny albo kiełbasy
• 4 duże marchewki
• po dwie duże pietruszki i cebule
• seler
• strąk czerwonej papryki
• koncentrat pomidorowy
• Vegeta
• pieprz
• sól

Pieczarki pokroić w plasterki, a namoczone wcześniej suszone grzyby - w paseczki. Seler, pietruszkę i marchewkę zetrzeć na tarce z dużymi oczkami i włożyć do rondla. Cebulę, paprykę, mięso lub wędlinę pokroić w kostkę i wszystko razem poddusić na oleju. Pozbawioną pestek cukinię obrać ze skórki, zetrzeć na tarce z dużymi oczkami i, po odciśnięciu soku, poddusić 10 min. Gdy jarzyny będą miękkie, dodać do nich cukinię, przyprawy i koncentrat pomidorowy, dusić jeszcze 5 min. Podawać na gorąco z ryżem lub pieczywem.




Minestrone (55 kcal)

• 2 litry wywaru warzywnego lub mięsnego
• 2 marchewki
• 3 łodygi selera naciowego
• duży por
• 2 cebule
• duża puszka białej fasoli
• 30 dag włoskiej kapusty
• 3 ziemniaki
• nieduża cukinia
• 2 pomidory
• liść laurowy
• kilkanaście posiekanych listków bazylii lub łyżeczka suszonej
• 2 łyżki posiekanej natki
• 2 łyżki tartego parmezanu
• 2/3 szklanki ryżu
• 4 łyżki oliwy
• ostra papryka
• sól

Warzywa umyć, marchewkę oskrobać, cebulę i ziemniaki obrać, z łodyg selera ściągnąć włókna, z kapusty wyciąć głąb, obciąć czubki cukinii. Marchewkę i cebulę pokroić w kostkę, seler i por - w plasterki, kapustę poszatkować. Cebulę podsmażyć na rozgrzanej oliwie i razem z przygotowanymi warzywami wrzucić do wrzącego bulionu. Dodać liść laurowy i gotować pod przykryciem na małym ogniu. Po godzinie wsypać do garnka pokrojone w kostkę ziemniaki, cukinię, ryż, natkę i bazylię, gotować jeszcze przez pół godziny. Na kilka minut przed zdjęciem zupy z ognia dodać fasolę (nie odcedzoną) i obrane ze skóry, pokrojone w kosteczkę pomidory. Doprawić do smaku solą, papryką i ewentualnie przyprawą do zup. Na talerzu posypać parmezanem.




Babeczka pomarańczowa (57 kcal)
Składniki na 4 porcje:
• 2 łyżki cukru
• 3 łyżeczki żelatyny
• 3 pomarańcze
• łyżeczka soku z cytryny

Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody. Pomarańcze wyszorować. Dwie przekroić na pół, wycisnąć sok. Trzecią obrać, skórkę pokroić w paseczki. Miąższ podzielić na cząstki, pozbawić je osłonek, odłożyć do dekoracji. Zagotować 2 szklanki wody, wsypać cukier, dodać skórkę z pomarańczy, podgrzewać, aż cukier się rozpuści. Zdjąć z ognia, dodać żelatynę, mieszać, aż się rozpuści, wlać sok z pomarańczy, przyprawić do smaku sokiem z cytryny, wymieszać, odstawić. Kompotierki opłukać zimną wodą. Do każdej włożyć kilka pokrojonych skórek, wlać tężejącą galaretkę, odstawić na ok. 1 godzinę w chłodne miejsce do zastygnięcia. Galaretkę pomarańczową wyłożyć na talerzyki. Podawać ozdobioną kilkoma cząstkami pomarańczy. Można udekorować listkiem pachnącej mięty.




Cukinia gotowana (60 kcal)
• 50 dag młodej cukinii
• 4 małe pomidory
• łyżka oleju
• 2 łyżki posiekanej zieleniny
• majonez
• kwasek cytrynowy
• cukier
• pieprz
• sól

Cukinię starannie umyć i w całości zalać osolonym wrzątkiem. Gotować około 10 min. Odcedzić i, gdy nieco ostygnie, pokroić w grubą kostkę. Olej wymieszać z posiekaną zieleniną, przyprawić solą, cukrem i kwaskiem cytrynowym. Polać wyłożoną na półmisek cukinię, obłożyć małymi pomidorami, które należy uprzednio ponacinać na krzyż, posypać solą i odrobiną pieprzu oraz ozdobić majonezem.




Rybne tymbaliki (60 kcal)

• 50 dag filetów z ryby morskiej, np. z dorsza lub mintaja
• duża marchewka
• cebula
• 20 dag zielonej fasolki szparagowej lub groszku (może być z puszki lub mrożony)
• cytryna i sok z połowy cytryny
• 3 szklanki bulionu warzywnego lub z kurczaka
• 4 łyżeczki żelatyny
• liść laurowy
• ziele angielskie
• natka pietruszki
• pomidorki koktajlowe
• sól
• pieprz

Namoczyć żelatynę w połowie szklanki wody. Filety umyć, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, posypać solą i pieprzem. Marchewkę obrać, pokroić w plasterki, wrzucić do garnka. Dodać cebulę, liść laurowy, ziele angielskie, włać bulion i gotować 15 minut. Włożyć rybę oraz fasolkę szparagową lub groszek. Miękkie warzywa i rybę wyjąć na talerz, a wywar przecedzić, wymieszać z napęczniałą żelatyną, zagotować i ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem. W kokilkach układać pokrojoną rybę, marchewkę i groszek lub pokrojoną na nieduże kawałki fasolkę (warzyw z puszki oczywiście nie trzeba gotować, wystarczy je odcedzić). Zalać gęstniejącą galaretą, wstawić do lodówki. Gdy galareta całkiem stężeje, zawartość miseczek wyłożyć na półmisek, udekorować pomidorkami, zieleniną i pokrojoną na cząstki cytryną.




Kisiel jabłkowy (60 kcal)

łyżka mąki ziemniaczanej
• pół jabłka
• esencja cytrynowa

W rondelku zagotować szklankę wody. Mąkę rozprowadzić połową szklanki zimnej wody, dodać 1/3 fiolki esencji i powoli wlać do wrzątku, cały czas mieszając, a gdy kisiel zgęstnieje, zdjąć rondelek z ognia. Jabłko zetrzeć na grubej tarce jarzynowej, dodać do gorącego kisielu. Rozlać kisiel do wypłukanych zimną wodą salaterek.


Co mnie żywi, niszczy mnie...

Offline

 

Stopka forum

RSS
Powered by PunBB
© Copyright 2002–2008 PunBB
Polityka cookies - Wersja Lo-Fi


Darmowe Forum | Ciekawe Fora | Darmowe Fora
www.magic-fight.pun.pl www.great-anime.pun.pl www.narutofunclub.pun.pl www.amoursucre.pun.pl www.vas.pun.pl