Pro-ana

pro-ana "Quod me nutrit, me destruit"

Ogłoszenie

Pro-ana wciąga. Proszę o logowanie się osób, które mają zamiar wspierać, a nie pouczać.

#1 2010-01-23 22:54:42

 angela

Administrator

18577252
Zarejestrowany: 2010-01-23
Posty: 61
Punktów :   
WWW

przepisy do 90kalorii

Surówka z kapusty pekińskiej (87 kcal)
Składniki na 4 porcje:
• 300 g kapusty pekińskiej
• 100 g jabłka
• 100 g papryki czerwonej
• koperek, szczypiorek
• 4 łyżeczki oleju
• sok z cytryny
• przyprawa do sałatek, sól i słodzik

Warzywa pokroić : kapustę we wstążki, jabłko i paprykę w kostkę, koperek i szczypiorek posiekać. Z oleju, soku z cytryny i przypraw przygotować sos, połączyć z warzywami.
Jedna porcja ( 125 g ) zawiera 87 kcal




Ananas z serkiem homogenizowanym (84 kcal)
Składniki na 4 porcje:
• 200 g chudego serka homogenizowanego
• 200 g ananasa z puszki

Ananas pokroić w drobną kostkę, wymieszać z serkiem.
Jedna porcja ( 100 g ) zawiera 84 kcal




Colesław po polsku (85 kcal)
Składniki na 4 porcje:
• 400 g białej kapusty
• kilka gałązek koperku
• 3 łyżki oleju
• 1 i 1/2 łyżki octu winnego
• łyżeczka musztardy
• sól, pieprz, papryka

Kapustę oczyścić, opłukać, poszatkować. Włożyć do miski, oprószyć solą, wymieszać. Musztardę wymieszać z olejem, octem winnym, przyprawić do smaku solą, pieprzem i papryką. Koperek umyć, posiekać. Kapustę włożyć do salaterki, polać sosem, posypać koperkiem, wymieszać.




Sałatka z kapusty i solanu (85 kcal)
• mała główka białej kapusty
• po 10 dag czarnych i zielonych oliwek bez pestek
• 15 dag sera solan lub feta
• czubata łyżka kiełków rzodkiewki
• łyżeczka posiekanych listków bazylii
• ćwierć łyżeczki nasion kminku
• dwie łyżki oliwy
• pieprz
• sól

Oczyszczoną kapustę pokroić w ćwiartki, wyciąć głąb. Jedną ćwiartkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, drugą pokroić w krótkie, niezbyt szerokie wstążki, a dwie pozostałe w bardzo cienkie, długie paseczki. Część oliwek pokroić w talarki, część na ćwiartki, a resztę na połówki. Kiełki sparzyć wrzącą wodą, odcedzić. Wymieszać kapustę z oliwkami, kiełkami i serem startym na tarce lub rozkruszonym. Dodać bazylię, kminek i oliwę, wymieszać. Tuż przed podaniem przyprawić solą i pieprzem.




Sałatka z czarnej rzodkwi (85 kcal)
• 10 dag rzodkwi
• 10 dag marchwi
• 10 dag sera twarogowego
• pół szklanki jogurtu naturalnego
• cukier
• pieprz
• sól

Warzywa dokładnie umyć. Oskrobaną marchew i obraną rzodkiew zetrzeć na dużych oczkach tarki, włożyć do salaterki, dodać pokruszony twaróg, wymieszać z jogurtem, doprawić solą, pieprzem i cukrem. Ułożyć na liściach zielonej sałaty. Podawać z ciemnym pieczywem.




Faszerowane pomidory i papryka (85 kcal)
Składniki na 4 porcje:
• po strąku czerwonej i żółtej papryki
• 2 strąki zielonej papryki
• 4 duże pomidory
• 25 dag ścisłego twarogu półtłustego
• 3 jaja
• 4 młode cebulki ze szczypiorem
• mały słoiczek czarnych oliwek
• 2-3 łyżki oliwy
• ząbek czosnku
• sok z połowy cytryny
• pół łyżeczki sosu worcester
• 2 łyżki bułki tartej
• pieprz
• sól

Strąki papryki umyć, przekroić na pół, oczyścić z pestek. Pomidory umyć, z każdego ściąć czubek i łyżeczką wydrążyć miąższ. Ułożyć pomidory na sitku tak, by wyciekł z nich sok. Do twarogu wbić jaja i utrzeć w gładką masę, dodać drobno posiekaną cebulkę wraz ze szczypiorem, oliwki pokrojone w plasterki i czosnek roztarty z solą. Przyprawić masę solą, pieprzem, sosem worcester i sokiem z cytryny. Jeśli trzeba, zagęścić bułką tartą. Naczynie żaroodporne wyłożyć folią aluminiową posmarowaną oliwą. Napełnić farszem połówki pomidorów i papryki, ułożyć na folii. Brzegi folii lekko zagiąć. Upiec w gorącym piekarniku lub na grillu. Podawać z pieczywem i surówką z porów i selera naciowego.




Papryka po grecku (85 kcal)

• kilogram papryki
• 4 marchewki
• ćwierć selera
• 1-2 pietruszki
• por
• 2 cebule
• 30 dag pomidorów lub 2 łyżki koncentratu
• pół szklanki oleju
• kostka rosołowa
• łyżka soku z cytryny
• natka pietruszki
• sproszkowana papryka
• cukier
• sól

Warzywa oczyścić, umyć, obrać lub oskrobać. Marchewkę, seler i pietruszkę zetrzeć na grubych oczkach tarki, cebulę pokroić w kostkę, por w półplasterki, 2 strąki papryki w paseczki i włożyć na rozgrzany w garnku olej. Smażyć kilka minut, a następnie dodać obrane ze skórki, pokrojone w ćwiartki pomidory lub koncentrat. Dusić krótko pod przykryciem, a gdyby farsz okazał się zbyt rzadki, zdjąć pokrywkę i odparować nadmiar wody. Doprawić cukrem, solą, sproszkowaną papryką i lekko przestudzić. Ze strąków wykroić gniazda nasienne. Napełnioną farszem paprykę ułożyć w płaskim garnku, podlać 2 łyżkami oleju, połową szklanki rosołu i udusić pod przykryciem. Przed podaniem posypać natką pietruszki.




Leczo z kiełbasą (85 kcal)
• 75 dag papryki
• po 50 dag cebuli i pomidorów
• po 25 dag parówek i kiełbasy
• 2 łyżki oleju lub łyżka smalcu
• 2 ząbki czosnku
• natka pietruszki
• ostra sproszkowana papryka
• sól

Z umytej papryki wyjąć gniazda nasienne, a strąki pokroić w paski. Pomidory sparzyć, włożyć na moment do zimnej wody i obrać ze skórki. Z parówek zdjąć osłonki. Cebulę, parówki i kiełbasę pokroić w talarki. W płaskim rondlu lub na patelni rozgrzać tłuszcz i podsmażyć najpierw cebulę, następnie kiełbasę i parówki, potem paprykę. Na koniec włożyć pokrojone w ćwiartki pomidory i dusić leczo na średnim ogniu 10-15 minut. Tuż przed zdjęciem z ognia doprawić przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i sproszkowaną papryką. Gotową potrawę posypać natką pietruszki.




Botwinka duszona z jabłkiem (87 kcal)
Składniki dla 4 osób:
• 2 cebule
• 2 pęczki botwiny z buraczkami (8 małych lub 4 większe)
• jabłko
• sól, pieprz
• sok z 1/2 cytryny
• łyżeczka mąki
• łyżka masła

Cebule oczyścić, jabłko umyć, obrać. Cebule pokroić w ósemki, jabłka w słupki. Botwinę i buraczki oczyścić, umyć i pokroić. Do rondla wlać 2 szklanki wody, wrzucić pokrojone buraczki, posolić, dodać łyżeczkę soku z cytryny, gotować do miękkości (jeżeli wody będzie za mało, uzupełnić). Wrzucić botwinę, gotować przez 7-10 minut, dodać jabłko, jeszcze chwilę pozostawić na ogniu. Masło rozgrzać na patelni, wrzucić cebulę, zeszklić, wsypać mąkę, wymieszać. Zasmażkę dodać do buraczków, botwinki i jabłka, przyprawić pieprzem, sokiem z cytryny, wymieszać.




Sałatka z papryką (87 kcal)

Składniki na 4 porcje:
• główka sałaty (200 g)
• jabłko
• papryka konserwowa
• ogórek
• 1/2 szklanki śmietany
• sól, cukier, pieprz, mielona papryka
• 2 łyżki posiekanego szczypiorku

Listki sałaty umyć, osuszyć, porwać na małe kawałki. Jabłko umyć, obrać, wyciąć gniazdo nasienne, miąższ pokroić w paseczki. Ogórek umyć, obrać. Paprykę odsączyć. Ogórek i paprykę pokroić w paseczki. Sałatę, jabłko, ogórek, paprykę wymieszać. Śmietanę przyprawić, dodać szczypiorek, polać sałatkę.




Surówka z kapusty i jabłka (89 kcal)

Składniki na 4 porcje:
• 250g kapusty kiszonej
• po 1/2 papryki czerwonej i zielonej
• 10 czarnych oliwek lub suszonych śliwek
• kiszone jabłko
• 2 łyżki oliwy
• sól, cukier

Kapustę drobno pokroić. Papryki umyć, oczyścić, pokroić w paseczki. Jabłko pokroić w słupki tej samej wielkości, oliwki odsączyć (śliwki namoczyć, wyjąć z nich pestki). Paprykę, jabłko, kapustę i oliwki przełożyć do salaterki. Oliwę wlać do miseczki, dodać sól i cukier, wymieszać. Surówkę polać sosem. Odstawić na 1 godzinę.




Cykoria w serowym sosie (90 kcal)
Składniki na 4 porcje:
• 4 cykorie (po 150 g)
• 200 g pełnotłustego twarożku
• 4 łyżki mleka
• 1 średnia cebula
• 1 ząbek czosnku
• po 1/2 pęczka natki pietruszki i szczypiorku
• sól
• biały pieprz
• kilka kropli sosu tabasco

Cykorie przekroić wzdłuż na pół. Połówki wymyć dokładnie w bieżącej, zimnej wodzie i dobrze osączyć. Następnie starannie wykroić głąb. Twarożek utrzeć z mlekiem na gładką masę. Cebulę i czosnek obrać. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Czosnek wycisnąć przez maszynkę lub również bardzo drobno posiekać. Zioła wymyć, otrzepać z wody i, pozostawiając kilka gałązek do przybrania, drobno posiekać. Twaróg wymieszać delikatnie z cebulą, czosnkiem i ziołami. Doprawić na ostro solą, pieprzem i sosem tabasco. Ułożyć dekoracyjnie na talerzykach po dwie połówki cykorii, nałożyć na nie krem twarogowy i przybrać danie bukiecikami z ziół.




Koktajl ziołowy z ogórkiem (90 kcal)

Składniki na 4 porcje:
• mały ogórek sałatkowy (300 g)
• pęczek koperku
• pęczek szczypiorku
• pęczek natki
• 2 szklanki kefiru
• sól, grubo mielony pieprz
• 2 łyżki octu winnego

Ogórek obrać, przekroić na połowę, wydrążyć pestki. Miąższ pokroić w dość grube kawałki. Koperek, szczypiorek i natkę opłukać i osuszyć. Poodrywać od łodyżek listki natki i koperku, szczypiorek drobno posiekać. Do malaksera przełożyć ogórki i posiekaną zieleninę, dodać kefir i zmiksować. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i octem. Przygotowany napój dobrze oziębić w lodówce, wlać do szklaneczek. Przed podaniem udekorować zieleniną.




Sałatka z młodej kapusty (90 kcal)

Składniki na 4 porcje:
• 1 główka młodej kapusty
• 1 mały pęczek rzodkiewek
• 20 dag rzepy (lub białej rzodkwi)
• 1/2 ogórka sałatkowego (ok. 30 dag)
• 10 dag salami z pieprzem (cieniutkie plasterki)
• 1 pęczek szczypiorku
• 5 łyżek octu z czerwonego wina
• 1/2 łyżeczki łagodnej musztardy
• 4 łyżki oleju
• sól, grubo mielony czarny pieprz

Kapustę oczyścić, opłukać, liście pokroić w cienkie paseczki. Obgotować w dużej ilości osolonej wody (około 3 minut), dobrze osączyć. Rzodkiewki oczyścić, opłukać, przekroić na połówki. Rzepę obrać, zetrzeć na grubej tarce. Ogórek umyć, pokroić w skośne, cienkie plasterki. Kapustę wymieszać z ogórkiem, rzepą, rzodkiewkami i plasterkami salami. Szczypiorek posiekać. Ocet wymieszać z musztardą, doprawić solą i pieprzem. Powoli, nie przerywając mieszania, wlewać olej. Do sosu dodać szczypiorek (łyżkę szczypiorku odłożyć), polać sałatkę, wymieszać i przełożyć na talerze. Posypać resztą szczypiorku.




Kolorowa sałatka (90 kcal)

Składniki na 6 porcji:
• 2 róże kalafiora
• 1/2 łyżeczki curry
• 25 dag fasolki
• sól
• 2 pomidory
• 3 jajka
• rzodkiewki
• sałata
• koperek
• cebulka
• 2 łyżki majonezu

Kalafiora ugotować na półmiękko w wodzie z dodatkiem soli i curry, osączyć. Fasolkę pokroić na kawałki, ugotować. Jajka ugotować na twardo, zdjąć skorupki. Do salaterki włożyć kawałki kalafiora, fasolkę, ósemki pomidora, pokrojone jajka i rzodkiewki. Sałatkę polać majonezem, posypać cebulką, przybrać sałatą i koperkiem.




Sałatka grecka (90 kcal)

Składniki na 6 porcji:
• 2 opakowania sera tofu feta
• ogórek sałatkowy
• zielona papryka
• 2 pomidory
• czerwona cebula
• ząbek czosnku
• 50 g czarnych oliwek
• 3 łyżki czerwonego octu winnego
• 3 łyżki oliwy z oliwek
Przyprawy:
• gorczyca mielona
• oregano
• pieprz
• sól
Ogórek pokroić w niezbyt cienkie plasterki, pomidory na ósemki, paprykę w paski. Ser tofu feta pokroić w kostkę, cebulę w cieniutkie krążki. Wszystkie składniki wymieszać. Przygotować sos: czosnek rozgnieść, dodać do octu razem z solą, pieprzem, gorczycą i oregano. Wymieszać, stopniowo dodając oliwy. Sałatkę doprawić sosem i przybrać oliwkami.


Co mnie żywi, niszczy mnie...

Offline

 

#2 2010-01-24 01:40:11

angela_motylek

Użytkownik

Zarejestrowany: 2010-01-23
Posty: 24
Punktów :   

Re: przepisy do 90kalorii

Niezłe te przepisy tylko te kalorie to na jedną porcje czy cztery?


Jedzenie to tylko przyzwyczajenie...

www.anoreksia-muj-przyjaciel.blog.onet.pl

Offline

 

#3 2010-01-24 01:45:59

 angela

Administrator

18577252
Zarejestrowany: 2010-01-23
Posty: 61
Punktów :   
WWW

Re: przepisy do 90kalorii

Na jedną porcję.


Co mnie żywi, niszczy mnie...

Offline

 

#4 2010-01-24 12:18:45

angela_motylek

Użytkownik

Zarejestrowany: 2010-01-23
Posty: 24
Punktów :   

Re: przepisy do 90kalorii

A to spoko....
Po głodówce jakbym szła na 200cal
dziennie to by było super...


Jedzenie to tylko przyzwyczajenie...

www.anoreksia-muj-przyjaciel.blog.onet.pl

Offline

 

Stopka forum

RSS
Powered by PunBB
© Copyright 2002–2008 PunBB
Polityka cookies - Wersja Lo-Fi


Darmowe Forum | Ciekawe Fora | Darmowe Fora
www.skrawmech.pun.pl www.worldofzombies.pun.pl www.l2extasy.pun.pl www.starszakrew.pun.pl www.vag-augustow.pun.pl