Pro-ana

pro-ana "Quod me nutrit, me destruit"

  • Nie jesteś zalogowany.
  • Polecamy: Gry

Ogłoszenie

Pro-ana wciąga. Proszę o logowanie się osób, które mają zamiar wspierać, a nie pouczać.

#1 2010-01-23 22:48:53

 angela

Administrator

18577252
Zarejestrowany: 2010-01-23
Posty: 61
Punktów :   
WWW

przepisy do 80kalorii

Zupa lubczykowa (75 kcal)
• 3 szklanki bulionu z kurczaka
• pół szklanki mleka
• łyżka masła
• łyżeczka mąki
• 2 cebule
• szklanka drobno posiekanych świeżych listków lubczyku
• pieprz
• sól

W rondlu stopić masło, zeszklić na nim drobniutko pokrojoną cebulę, dodać mąkę i, stale mieszając, rozprowadzić bulionem. Wrzucić lubczyk, gotować na małym ogniu pod przykryciem około 10 minut, wlać przegotowane mleko, przyprawić do smaku solą i pieprzem, podgrzać. Podawać z grzankami z bułki.




Sałatka ziołowo-ziemniaczana (75 kcal)
• 50 dag ziemniaków
• 2 duże mięsiste pomidory
• po strąku żółtej i zielonej papryki
• pół szklanki gęstej śmietany
• 3 łyżki majonezu
• po łyżce posiekanych świeżych listków lubczyku, pietruszki, koperku i szczypiorku
• pół łyżki posiekanych świeżych liści szałwii
• pieprz
• sól

Starannie umyte ziemniaki ugotować w mundurkach. Umytą i oczyszczoną z gniazd nasiennych paprykę pokroić w paseczki, sparzone i obrane ze skórki pomidory - w kostkę, a obrane i ostudzone ziemniaki - w cienkie plasterki. Wszystkie składniki połączyć, wymieszać z posiekaną zieleniną, doprawić do smaku solą i pieprzem, polać śmietaną wymieszaną z majonezem, przykryć, lekko schłodzić.




Surówka z cebuli (75 kcal)
• 3 duże cebule
• 3-4 łyżki śmietany lub jogurtu
• ocet winny lub kwasek cytrynowy
• liść laurowy
• cukier
• pieprz
• sól

Pokroić cebule w drobne piórka. Zagotować 3/4 szklanki wody lekko zakwaszonej octem lub kwaskiem cytrynowym, posolić, dodać łyżeczkę cukru, listek laurowy i wrzucić cebulę, gotować, aż lekko zmięknie. Odcedzić, dobrze ostudzić, wlać śmietanę lub jogurt, doprawić solą i pieprzem, wymieszać.




Kalafior a la móżdżek (75 kcal)
• kalafior
• 3 cebule
• 3 jaja
• 2 łyżki masła
• cukier
• sól
• pieprz

Kalafior podzielić na małe różyczki i włożyć do wrzącej, lekko posłodzonej i posolonej wody. Ugotować na półtwardo, odcedzić. Pokrojoną w drobną kostkę cebulę zeszklić na maśle (nie przyrumieniać!), włożyć różyczki i chwilę podgrzewać. Wbić jaja i smażyć, mieszając, aż się zetną. Doprawić solą i pieprzem. Tak przygotowany kalafior można przełożyć do kokilek, posypać ostrym żótym serem i zapiec albo wykorzystać jako farsz na grzanki, lub podać z ziemniakami na jarski obiad.




Sałatka radosna z rzodkiewkami (76 kcal)
składniki dla 4 osób
• główka sałaty
• pęczek rzodkiewek
• pomidor
• cykoria
• pęczek natki
• por
• sól, pieprz

Liście sałaty i cykorii umyć, osuszyć. Sałatę porwać na mniejsze kawałki, cykorię pokroić w paseczki. Por i natkę opłukać. Z pora odciąć twardą piętkę i zielone liście. Część białą pokroić na talarki. Z natki poobrywać listki. Pomidor przelać wrzątkiem, obrać ze skórki, miąższ pokroić w ósemki. Rzodkiewkę umyć, pokroić w plasterki (listków młodej rzodkiewki nie należy wyrzucać, trzeba je umyć, posiekać, dodać do sałatki). Wszystkie warzywa włożyć do salaterki, wymieszać, polać sosem jogurtowym.




Sałatka wiosenna z botwiną (79 kcal)

składniki dla 4 osób
• 3 cebulki dymki
• pęczek botwiny bez buraczków
• 2 średnie pomidory
• mały ogórek
• łyżka koperku
Sos:
• sok z 1/2 cytryny
• 2 łyżki oleju
• sól, pieprz, cukier

Botwinę obrać z uszkodzonych liści, umyć, osuszyć, pokroić. Dymki oczyścić, białe główki pokroić w talarki, szczypior w większe kawałki. Pomidory umyć, pokroić w ósemki. Ogórek umyć, nie obierać, pokroić w plasterki. Olej, sok z cytryny, sól, pieprz i cukier dobrze wymieszać. Warzywa ułożyć w salaterce, polać sosem, posypać koperkiem.




Surówka z marchewki i cytrusów(79 kcal)
składniki dla 4 osób
• 600 g marchewki
• 2 pomarańcze
• cytryna
• zapach pomarańczowy
• łyżeczka cukru pudru
• sól

Marchewki obrać, umyć, zetrzeć na tarce jarzynowej. Pomarańcze wyszorować, obrać, podzielić na cząstki, pozbawić osłonek. Kilka cząstek odłożyć na ozdoby, resztę pokroić na kawałki, wymieszać z marchewką. Cytrynę wyszorować, przekroić i wycisnąć sok, przelać do miseczki, dodać zapach pomarańczowy, cukier puder, posolić, wymieszać, sosem polać surówkę. Podawać udekorowaną cząstkami pomarańczy.




Pomidorowa z pieczarkami (80 kcal)

składniki dla 4 osób
• 6 średnich pomidorów (po 150 g)
• 100 g pieczarek
• 1 pęczek dymki
• 3/4 pojemnika (150 g) jogurtu naturalnego
• 10 zielonych oliwek nadziewanych papryką
• sól
• grubo mielony biały pieprz (z młynka)
• natka pietruszki lub świeże zioła do dekoracji

Umyć i oczyścić wszystkie pomidory (wyciąć miejsca po szypułkach), pokroić na ćwiartki, a następnie na mniejsze cząstki. Dokładnie oczyścić i opłukać dymkę oraz pieczarki. Pokroić pieczarki w cienkie plasterki, zaś dymkę na małe kawałki. Zagotować w garnku wodę, lekko osolić. Blanszować dymkę przez ok. 2-3 minuty, dobrze osączyć na sitku. Drobno pokroić oliwki (jedną odłożyć do dekoracji), całość wymieszać z jogurtem, doprawionym do smaku solą i grubo mielonym białym pieprzem. Wyłożyć wszystkie składniki do miski, polać przygotowanym sosem. Delikatnie wymieszać, odstawić na około 15 minut. Przed podaniem na stół udekorować sałatkę świeżymi ziołami lub natką pietruszki oraz ostatnią, pokrojoną w cienkie plasterki oliwką.




Sałatka owocowa (80 kcal)
składniki dla 4 osób
• 1 średnia główka kruchej sałaty (najlepiej typu iceberg)
• 250 g dużych truskawek
• 2 nektarynki (odpowiednio morele lub brzoskwinie)
• 1 szklanka (250 ml) zsiadłego mleka (lub chudego jogurtu naturalnego)
• 4-5 łyżek soku z cytryny
• 2 łyżeczki ziarenek marynowanego zielonego pieprzu
• szczypta soli
• melisa cytrynowa oraz cząstki cytryny do dekoracji

Dokładnie oczyścić sałatę z uszkodzonych liści, opłukać, a następnie osuszyć czystą ściereczką. Pokroić główkę na ćwiartki, drobno poszatkować. Oczyścić truskawki z szypułek, umyć, pokroić na połówki. Podzielić nektarynki na połówki, usunąć pestki. Pokroić owoce na mniejsze cząstki, skropić 2 łyżkami soku z cytryny. Nektarynki można zastąpić odpowiednio morelami lub brzoskwiniami, przedtem jednak należy usunąć z nich grubą skórkę. Łatwiej będzie ją zdjąć, jeśli wcześniej obgotujemy krótko owoce we wrzątku (do sałatki można wykorzystać również owoce z puszki). Przygotować sos. W tym celu zmieszać jedną szklankę zsiadłego mleka (lub jogurtu naturalnego) z resztą soku z cytryny, doprawić do smaku szczyptą soli. Wymieszać z 2 łyżeczkami ziarenek marynowanego zielonego pieprzu. Przykryć cztery talerzyki poszatkowaną sałatą, rozłożyć równomiernie pozostałe składniki. Polać porcje sosem, a następnie udekorować gałązkami melisy cytrynowej oraz cząstkami cytryny (przed pokrojeniem trzeba cytrynę dobrze sparzyć wrzątkiem!). Podawać sałatkę owocową na stół bezpośrednio po przygotowaniu.




Zupa pieczarkowa (80 kcal)

składniki dla 4 osób
• 500 g pieczarek
• 2 selery naciowe
• 3 średnie cebule
• 4 szklanki rosołu
• 1 pęczek szczypiorku
• 1 ząbek czosnku
• 2 łyżki masła lub margaryny
• 1 łyżka wiśniówki
• sól
• biały pieprz
• odrobina sosu sojowego

Obrać czosnek i cebulę. Pokroić cebulę w drobną kostkę, czosnek posiekać lub przecisnąć przez praskę. Oczyścić i umyć selery, pokroić na kawałki. Oczyścić i umyć pieczarki. Osiem pieczarek odłożyć do dekoracji, resztę pokroić na ćwiartki. Rozgrzać w garnku 2 łyżki tłuszczu. Wrzucić pieczarki, selery, czosnek i cebulę, przez chwilę dusić razem. Wlać rosół, zagotować. Doprawić do smaku solą, pieprzem i odrobiną sosu sojowego. Gotować zupę na małym ogniu pół godziny, a następnie doprawić 2 łyżkami wiśniówki. Zdjąć garnek z ognia, odstawić pod przykryciem na pół godziny. Przecedzić zupę przez gęste sitko do drugiego garnka, krótko zagotować. Pozostałe pieczarki pokroić w cienkie plasterki, podgrzać w zupie. Opłukać i osuszyć szczypiorek, drobno pokroić. Rozlać zupę do czterech filiżanek, posypać szczypiorkiem bezpośrednio przed podaniem na stół. Najlepiej smakuje ze świeżym białym pieczywem, np. bagietkami.




Sałatka ogórkowa (80 kcal)
składniki dla 4 osób
• 50 g sałaty roszponki
• 50 g sałaty masłowej
• 300 g ogórka sałatkowego
• 1 szarlotka lub mała cebulka
• pół łyżeczki grubo mielonego czerwonego (lub kolorowego) pieprzu
• 2-3 łyżki octu z białego wina
• sól, grubo mielony biały pieprz
• 3 łyżki oleju

Oba gatunki sałaty oczyścić, opłukać i osuszyć. Ogórek również umyć i osuszyć (nie obierać). Pokroić w cienkie ukośne plasterki lub zetrzeć na tarce do mizerii. Zrobić sos winegret: ocet winny przyprawić do smaku solą i pieprzem, dodać grubo mielony czerwony pieprz. Utrzeć z olejem. Plasterki ogórka polać przygotowanym sosem, wymieszać. Listki sałaty rozłożyć na małych talerzykach, na wierzchu umieścić porcje sałatki ogórkowej. Podawać od razu po przygotowaniu.




Sałatka z rzeżuchą (80 kcal)
składniki dla 8 osób
• 200 g sałaty głowiastej
• 3 łyżki octu winnego
• sól
• pieprz
• 5 łyżek oliwy z oliwek
• 2-3 szarlotki
• rzeżucha
• 50 g bekonu

Sałatę oczyścić, listki dokładnie umyć i osuszyć. Z octu winnego, soli, pieprzu i oliwy z oliwek przygotować sos winegret. Szarlotki obrać i drobno pokroić. Opłukać i osuszyć rzeżuchę. Bekon pokroić w cienkie plastry, wrzucić na patelnię i podsmażyć. Wyjąć podsmażony bekon, a na stopiony tłuszcz wrzucić drobno posiekaną szarlotkę, zeszklić. Sałatę wymieszać z sosem winegret, a następnie z bekonem i cebulą. Całość przełożyć na półmisek. Posypać rzeżuchą. Do przyrządzenia sałatki można użyć zamiast bekonu orzechów laskowych, pestek słonecznika lub ziemniaków smażonych na maśle i pokrojonych w kostkę.




Brukselka w sosie paprykowym (80 kcal)
• 1 kg brukselki
• 2 cebule
• 35 dag kiełbasy podlaskiej lub toruńskiej
• ząbek czosnku
• 2 łyżki masła
• półtorej szklanki bulionu z kostki
• płaska łyżka mąki ziemniaczanej
• 15 dag kwaśnej śmietany
• łyżka słodkiej papryki w proszku
• cukier
• sól

Brukselkę oczyścić, umyć, duże główki naciąć na krzyż, aby mogła się równomiernie gotować. Cebule i czosnek drobno posiekać. Kiełbasę pokroić w plasterki. Tłuszcz rozgrzać w garnku, zeszklić w nim cebulę, dodać czosnek, kiełbasę, brukselkę i gorący bulion. Następnie wszystko zagotować i trzymać na małym ogniu pod przykryciem około 20 min. Roztrzepać śmietanę z papryką i mąką ziemniaczaną. Zagęścić nią sos, jeszcze raz zagotować. Doprawić solą, cukrem, papryką. Podawać z ziemniakami z wody.




Sałatka z buraczków i selera (80 kcal)
składniki dla 4 osób
• 5 średnich buraków
• średni seler
• ogórek kiszony
• 2 łyżeczki chrzanu
• łyżka oliwy
• łyżeczka octu winnego
• 1/2 łyżeczki cukru
• łyżka posiekanego koperku
• majeranek, cząber, sól, pieprz

Buraczki ugotować, ostudzić, obrać, pokroić w grubą kostkę. Seler obrać, ugotować w osolonej wodzie, pokroić w kostkę. Ogórek kiszony obrać, pociąć w słupki. Oliwę, ocet, koperek, chrzan oraz przyprawy włożyć do głębokiej miski, wymieszać. Dodać pokrojone warzywa, wymieszać, odstawić w chłodne miejsce na 30 minut.




Pieczone klopsiki rybne (80 kcal)

• 1 kg filetów z dorsza, szczupaka lub karpia
• 2 cebule
• 3 kromki bułki
• 1-2 jaja
• 2 łyżki oleju
• strąk zielonej papryki
• 40 dag pomidorów
• pieprz
• sól

Filety i jedną cebulę zemleć, przełożyć do miski, dodać namoczoną i odciśniętą bułkę, jajo, sól, pieprz. Starannie wymieszać. Mokrymi rękami uformować z masy kulki. Olej, cebule pokrojone w talarki, paprykę i pomidory pokrojone w kostkę wymieszać, dodając sól i pieprz. Warzywa rozłożyć równą warstwą na dnie żaroodpornego naczynia wysmarowanego olejem. Następnie włożyć kulki. Wstawić potrawę do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Piec 45 minut, często skrapiając wodą.


Co mnie żywi, niszczy mnie...

Offline

 

Stopka forum

RSS
Powered by PunBB
© Copyright 2002–2008 PunBB
Polityka cookies - Wersja Lo-Fi


Darmowe Forum | Ciekawe Fora | Darmowe Fora
www.biecz24.pun.pl www.elderscrolls.pun.pl www.nietylkomama.pun.pl www.ndcs.pun.pl www.clancrolikow.pun.pl